Onze naam : HOUTSNIJDERIJ DE HOLLANDGANGER

In het jaar 1804 emigreerde mijn voorvader Gerhard Schlingmann, de voorvader van mijn moeder Janna Schlingmann, vanuit Osnabrück in Duitsland, naar het Zuid Hollandse plaatsje Linschoten. Hij was één van de vele “Hollandgangers” die destijds vanuit Duitsland naar Holland trokken in de hoop de armoede te kunnen ontvluchten. Gerhard was een houtbewerker en in Linschoten was hij  succesvol als klompenmaker en houtsnijder.

Ons vak : HOUTSNIJDEN EN MEUBELS MAKEN

Het vak houtsnijden bestaat uit het kunnen hanteren van de vele messen, beitels, en gutsen , en de kennis van het gedrag  van de betreffende houtsoort.  Het vak heb ik geleerd door veel te oefenen maar ook door een goede opleiding te volgen. De liefde voor het vak houtsnijden is in sterke mate ontstaan door de cursussen die ik heb gevolgd bij de Vlaamse houtsnijder Kris Waelput. Omdat ook in de meubelmakerij het reliëf snijden vaak voorkomt, heb ik me hierin verder gespecialiseerd door het volgen van cursussen aan de Houtsnijderschool in Oostenrijk.

Het vak van meubelmaker heb ik geleerd van huis uit, in de timmerwerkplaats van mijn vader en oom. Als jongen van 12 jaar mocht ik onder toeziend oog van de timmerlieden al gebruik maken van de zaagmachine en de vlakvandiktebank. Een bijzonder punt van aandacht is de afwerking van een meubel. Hiertoe heb ik een cursus politoeren gevolgd en heb daar inmiddels een ruime ervaring in.

Voor zowel het houtsnijwerk als de meubels wordt uitsluitend gebruik gemaakt van geselecteerde massieve houtsoorten, meestal eikenhout.

Onze specialisatie : HET SNIJDEN VAN RELIEFS

Met een reliëf wordt een 3-dimensionale beeldhouwkundige afbeelding in hout bedoeld, die niet helemaal vrijstaand is. Een reliëf heeft een 3- dimensionale voorkant en meestal een platte achterkant. Het voordeel van het reliëf boven vrijstaand beeldhouwwerk is dat ook beeldinhoud die wel in 2 – dimensionale afbeeldingen, zoals schilderijen kan worden weergegeven , maar niet of zeer moeilijk in ruimtelijk werk (denk bijvoorbeeld aan wolken, bomen, achtergronden, taferelen in een ruimte), wel in reliëf kan worden afgebeeld.   

Er kan onderscheid gemaakt worden in 4 soorten reliëfs :

Laag reliëf : De hoogteverschillen in het werkstuk zijn kleiner dan 5 mm; denk hierbij bijvoorbeeld aan een naambord

 

 

 

Midden reliëf :  De hoogteverschillen in het werkstuk zijn 5-15 mm ; denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenvoudig herdenkingsbord

 

 

Hoog reliëf : De hoogteverschillen in het werkstuk zijn 15 – 40 mm

 

 

Zeer hoog reliëf : De hoogteverschillen in het werkstuk zijn groter dan 50 mm

 

Hoe hoger het reliëf, hoe meer hout er moet worden weggesneden en hoe meer aandacht er besteed moet worden aan de onderlinge diepteverschillen tussen de verschillende beelddelen. 

Reliëfs komen ook vaak voor op panelen van meubels en andere meubelversieringen. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo’n meubelpaneel:

 

Onze producten:

MEUBELS
Boekenmolens
Boekenkasten
Kasten voor opbergen bladmuziek
Bureaus
Multimedia-bureau
Schrijftafels
Secretaires
HOUTSNIJWERKEN
Naamborden
Gedenkborden
Herdenkingsborden
Ornamenten
Decoratieve Reliëfs
Beelden, sculpturen

 

Onze werkruimtes :

We hebben de beschikking over een werkplaats , met diverse machines waar het hout wordt vóórbewerkt en over een atelier waar het eigenlijke houtsnijden en beeldhouwen plaats vindt.

Voorfront werkplaats

 

 

Voorfront atelier

 

 

Voorraad snij- en beeldhouwgereedschap

 

 

Zaagtafel

 

 

Freesmachine

 

 

Vlak- van dikte bank

 

 

Lintzaagmachine

 

 

Figuurzaagmachine

 

 

Bovenfreesmachine

 

Machine voor nat slijpen, wetten en polijsten

 

 

Machines voor “snel” wetten

 

 

Voorraad lindenhout

 

 

Voorraad eikenhout